Aleksa Ukropina (©MN Press)
Aleksa Ukropina (©MN Press)

Kragujevčanima su gostovanja u Ligi šampiona rak-rana, pobedom na Poljudu bi odškrinuli vrata F8

Vreme čitanja: 5min | uto. 24.01.23. | 11:09

Derbi kola igra se u Barseloni, Elvis Fatović udara na Sandra Sukna i Pro Reko

Vratio se Radnički u Ligu šampiona i u prvoj sezoni učešće u društvu najboljih bilo je samo po sebi dobar rezultat. Apetiti su porasli u kragujevačkom klubu, zacrtali su rukovodstvo, Uroš Stevanović i saradnici odlazak na završni turnir, a duel sa splitskim Jadranom na Poljudu (19.00) jedna je od najvažnijih stanica za srpskom vicešampiona ka ostvarenju cilja.

Kragujevčanima bi pobeda odškrinula vrata Fajnal-ejta, napravili bi krupan korak, ali otkako su postali deo elite, na gostovanjima su malo toga uradili. Igranje na strani Radničkom je rak-rana. Sve bodove ove sezone sakupio je na domaćem terenu, a od velikog povratka u Ligu šampiona ima samo jednu pobedu van Srbije.

Izabrane vesti

Protekle sezone kragujevački klub je na sedam gostovanja ostvario jedan trijumf, i to protiv najslabijeg tima – Dinama. Samo je u tbilisiju osvajao bodove, imao je šest poraza, a jedan je doživeo upravo na Poljudu. Jerko Marinić Kragić izrešetao je Kragujevčane, dao je pet golova – uputio osam udaraca ka golu rivala – i bio zaslužan za više od polovine pogodaka Jadrana.

I večeras će biti najveća opasnost po Radnički, kome su neophodne pobede protiv Splićana i Vuljagmenija na strani kako bi se plasirao na završni turnir Lige šampiona.

Ovo je još jedan od derbija koji odlučuju za četvrto mesto i plasman na Fajnal-ejt. Pobeda donosi ogroman korak napred ka završnom turniru, ali ne rešava sve, kao što to ne čini ni poraz. U trouglu sa Jadranom i Vuljagmenijem imamo kiks sa Grcima, pa su nam svi bodovi bitni i moramo da pobedimo Jadran ili Vuljagmeni u gostima, uz dobre rezultate kod kuće”, rekao je Uroš Stevanović.

(1.55) Jadran Split (8.00) Radnički (3.15)

Velikih problema imali su Kragujevčani prethodnih dana. Lazar Dobožanov, Marko Radulović, Stefan Todorovski i Nemanja Vico imali su zdravstvene probleme. Srpski reprezentativni golman propustio je kompletan turnir Jadranske lige u Šapcu, njegova rezerva Todorovski poslednju utakmicu, kao i centar iz Kotora i bombarder iz Rijeke.

Ovo nam je najbitnija utakmica u ovom periodu sezone. U poslednje tri utakmice Regionalne lige nismo bili u kompletnom sastavu, jer je nekoliko igrača bilo bolesno, biće sigurno teško, ali daćemo sve od sebe da pobedimo u ovom bitnom meču za plasman na Fajnal-ejt. Očekuje nas jako teško gostovanje, jer je Jadran odlična ekipa, sastavljena od veoma kvalitetnih hrvatskih reprezentativaca. Mislim da će odbrane odigrati veliku ulogu u ovom duelu, pokušaćemo da se koncentrišemo što bolje i da u tim defanzivnim momentima prelomimo utakmicu”, poručio je Nemanja Vico.

Nemanja Vico (©MN Press)Nemanja Vico (©MN Press)

Zbog kadrovskih problema derbi sa splitskim Jadranom ne dolazi u najboljem trenutku za Radnički. Dvostruki evropski šampion – splitski klub obe titule osvojio u 20. veku – nije imao zdravstvenih tegoba, približio se plasmanu na Fajnal-for regionalne lige, ali je pred obračun u Ligi šampiona poklekao u dalmatinskom derbiju.

Jug iz Dubrovnika ga je još jednaput naigrao, a Splićani su u sve tri utakmice Jadranske lige primili dvocifren broj golova. To je trend ove sezone, ekipa koju je nedavno preuzeo Jure Marelja od Mileta Smodlake igra slabije u defanzivi, a među glavnim brigama domaćina biće kako da zaustavi hrvatskog gorostasa Josipa Vrlića.

Stvarno bitna utakmica, rekao bih i jedna od najbitnijih, ako želimo da odemo na Fajnal-ejt Lige šampiona. Moramo da dobijemo Radnički i Vuljagmeni kod kuće. Svi smo zdravi, nadamo se da ćemo odigrati dobro i pobediti”, podvukao je bek Rino Burić i nastavio:

Oni su ozbiljna ekipa, sa najboljim centrom na svetu – Vrlićem. Zato su jako opasni, a imaju i nekoliko mladih reprezentativaca Srbije. Neće biti lagano”.

Gergo Zalanki (©MN Press)Gergo Zalanki (©MN Press)

Duel u Splitu je mini-derbi za odlazak na završni turnir Lige šampiona, a poslastica dana je dvoboj titana u Barseloni. Udariće Pro Reko na Barselonetu, jedini tim koji je ostvario sve pobede do sada u grupnoj fazi, suočiće se hrvatski stratezi Sandro Sukno i Elvis Fatović.

Barseloneta i Pro Reko su ukrstili koplja na prošlogodišnjem Fajnal-ejtu Lige šampiona, susreli su se u četvrtfinalu, a slavni italijanski klub je slavio pogotkom sjajnog mađarskog šutera Gerga Zalankija. Dobio je Pro Reko dramu, kasnije osvojio jubilarnu desetu titulu prvaka Starog kontinenta, a taj obračun sa španskim šampionom, uz finalni sa Novim Beogradom, definitivno je najbolji u proteklom izadnju elitnog takmičenja.

I ovaj u Barseloni bi mogao biti poseban, iako je malo ko očekivao da će Katalonci biti tako kompaktni posle prelaska Alvara Granadosa, najboljeg španskog vaterpoliste, u redove Novog Beograda. Nadoknadio je njegove golove Felipe Perone, proživljava Brazilac drugu mladost. Uskoro će napuniti 37 godina, a najbolji je strelac Lige šampiona sa okruglo 20 golova ispred Marka Radulovića, koji je na “koti 17”.

Očekuje nas zanimljiv meč protiv jakog protivnika, biće neophodno da budemo na maksimumu”, kazao je Sandro Sukno i osvrnuo se na rad u minulom periodu:

“Radili smo kvalitetno u poslednje vreme, popravili smo formu posle Božića, bolje stojimo fizički – to je najvažnije za ekipu koja igra moderan vaterpolo. Brzi su, moćni u kontranapadima. Dovoljno je samo pogledati koliko igrača iz Barselonete je deo španske reprezentacije, koja je svetski prvak”.

Sandro Sukno sa peharom Lige šampiona (©MN Press)Sandro Sukno sa peharom Lige šampiona (©MN Press)

Pred duel sa sunarodnikom imao je Sandro Sukno samo reči hvale za rad Elvisa Fatovića. Kako u Dubrovniku, gde su sarađivali, tako i sada u Španiji.

Susreli smo se na prethodnom Fajnal-ejtu Lige šampiona, za mnoge je to bila najbolja utakmica u sezoni. Elvis je oduvek bio dobar trener, ali se promenio od perioda kada je radio u Dubrovniku. Za ovih godinu dana u Španiji doneo je dosta novih stvari ekipi, pre svega u napadima šest na šest. To im je nedostajalo proteklih godina. Igraju lepo za oko i u isto vreme su kvalitetan tim. Ipak, jači smo, ali to ćemo morati da pokažemo u bazenu”, zaključio je Sandro Sukno.

Biće zanimljivo i u Atini, pošto se igra grčki derbi. Olimpijakos će ugostiti Vuljagmeni, a na klupama najvećih rivala sede srpski stratezi – Igor Milanović i Vladimir Vujasinović.

LIGA ŠAMPIONA – 6. KOLO

GRUPA A

Utorak

16.00: (2.70) Dinamo Tbilisi (7.00) Hanover (1.75)

18.30: (1.05) Olimpijakos (16.00) Vuljagmeni (12.0)

19.00: (2.35) Barseloneta (6.25) Pro Reko (2.00)

19.00: (1.55) Jadran Split (8.00) Radnički (3.15)


GRUPA B

Sreda

19.30: OSC Budimpešta – Jug Dubrovnik

19.30: Sabadelj – Marselj

19.30: Špandau – Breša

20.45: Ferencvaroš – Novi Beograd



tagovi

VK BarselonetaPro RekoVK Jadran SplitVK RadničkiLiga šampiona u vaterpoluUroš StevanovićNemanja VicoRino BurićSandro SuknoElvis FatovićGergo ZalankiMarko RadulovićFelipe Perone

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara